Hibiskus bitkisinin kurutulmuş kısımlarından yapılan hibiskus çayı koyu kırmızı renkte faydalı bir içecek olarak tüketilir. Kızılcık gibi tatlı ve mayhoş aromalara sahiptir. Sıcak veya soğuk olarak tüketilebilen hibiskus çayı faydaları saymakla bitmez. Birçok insan hibiskus bitkisinin güzel çiçeklerine aşinadır. İlk olarak Kuzey Afrika ve Güneydoğu Asya'da ortaya çıkan hibiskus, günümüzde birçok iklimde yetiştirilir. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar bu faydalı bitkinin çeşitli kısımlarını gıda ve ilaç olarak kullanır. Ülkemizin pek çok bölgesinde yetişen bu bitkinin pek çok alanda yararlı etkiler sunduğu bilinmekte. "Hibiskus çayı nedir?", "Hibiskus çayı ne işe yarar?", "Hibiskus çayı ne zaman içilmeli?", "Hibiskus çayı günde kaç defa içilir?" gibi soruların cevabına gelin hep birlikte bakalım.

Hibiskus Nedir? Ne İçin Kullanılır?
Tarihsel olarak, hibiskus bitkisine ilk olarak Afrika ülkelerinde rastlanır. Bu bölgelerde vücut sıcaklığını azaltmak konusunda, kalp hastalığını tedavisinde, boğaz ağrısının yatıştırılmasında etkilerinden yararlanılmıştır. Orta Doğu ülkelerinde de yüksek kan basıncı ve yüksek kolesterol gibi rahatsızlıkların tedavisinde hibiskus bitkisinden faydalanılmıştır. Ülkemizde ise kış çayı olarak tüketilen ve pek çok rahatsızlığın tedavisine yardımcı olan hibiskus çayı, pek çok evde rastlanabilen lezzetli ve şifalı bir içecektir. Özel yetişme şartları aramayan bu bitki dünyanın her yerinde yetiştirilebilir. Kafein içermemesi sebebiyle güvenle tercih edilir.
Hibiskus Çayı Neye İyi Gelir?
Hibiskus çayının en etkileyici ve iyi bilinen faydalarından biri, kan basıncını düşürebilmeye yardımcı olmasıdır. Zamanla, yüksek tansiyon kalbe fazladan yük bindirebilir ve kalbin zayıflamasına neden olabilir. Hibiskus çayı bu etkilerin en aza indirilmesine yardımcı olur.
Kan basıncını düşürmenin yanı sıra, bazı çalışmalar hibiskus çayının kalp hastalığı için başka bir risk faktörü olan kandaki yağ seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini araştırır.
Vücutta bulunan serbest radikalleri yok etmeye yardımcı olur. Bu sayede yaşlanma etkilerinin geciktirilmesine yardımcı olduğu söylenebilir.
İçeriğinde yüksek miktarda C vitamini bulunan hibiskus çayı, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bu nedenle kış çayı olarak çok fazla tüketilir.
Bağırsak hareketlerinin arttırılmasına destek olarak sindirim sisteminin düzenli çalışmasını katkı sağlar.
Hibiskus çayı, karbonhidrat emilimini yavaşlatma etkileri gösterir. Böylece kan şekerinin dengelenmesine büyük katlı sağlar. Bu sayede hibiskus çayı kilo vermeye yardımcı olur.
Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda iyileşmeye yardımcı olur.
İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücut direncini arttırıcı etkilere sahiptir. Bu sayede vücudu hastalıklara karşı korumaya yardımcı olur.
Sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Gaz sancısı, hazımsızlık gibi sorunları azaltıcı etkilere sahiptir.
Kadınlarda sık yaşanan regl sancısı, hormonal bozukluklar, ağrı ve kramp gibi durumlar yatıştırabilir.
Antibakteriyel özelliği sayesinde vücudun içten temizlenmesine katkı sağlayarak cildin güzelleşmesine destek olur.
Hibiskus Çayı Nasıl Hazırlanır?
Hibiskus çayı hazırlamak oldukça kolaydır. Diğer birçok bitkide olduğu gibi demleme yöntemi ile hazırlanır. Bir su bardağı sıcak suyun içine bir tatlı kaşığı kadar kurutulmuş hibiskus eklenerek 10 dakika kadar demlenmesi beklenir. Daha sonra süzerek tüketilebilir. Mayhoş bir tada sahip olan hibiskus bitkisi; bal, esmer şeker ya da tarçın ile tatlandırarak kullanılabilir. Aynı zamanda demlenirken kuşburnu, kızılcık, elma gibi farklı meyveler kullanarak tatlandırabileceğiniz gibi ıhlamur, adaçayı gibi bitkilerle faydalarını arttırabilirsiniz.
Hibiskus Çayı Kimlere Önerilmez?
Aşırı tüketilen hibiskus çayı kan basıncını düşürebilir. Tansiyonu düşük kişiler için önerilmez.
Kronik hastalığa sahip olup ilaç kullananlar, Hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınlar, kolesterolü olanlar ve alerjik reaksiyonu bulunanlar uzman görüşüne başvurmadan tüketmemelidir.
Comments