Leezeti ile Büyüleyen Kuşburnu Çayı
- Yönetici
- 2 Eki 2020
- 2 dakikada okunur
Kuşburnu, yabani gül çiçeğinin taç yapraklarının hemen altındaki yuvarlak kısmıdır ve bitkinin tohumlarını içerir. Taze kuşburnu yüksek oranda C vitamini içerir, bu nedenle bazı insanlar soğuk algınlığı, grip ve C vitamini eksikliklerini önlemek ve tedavi etmek için C vitamini kaynağı olarak kuşburnu tüketir. Kuşburnu, taze olarak ya da kurutularak kullanılır. Yaygın olarak çay formunda tüketilen kuşburnu ile reçel, marmelat, ezme, şurup ve pekmez yapılabilir. Peki, sağlığa faydaları ile ön plana çıkan kuşburnu nedir ve kuşburnu neye iyi gelir?

Kuşburnu Bitkisi
Gülgiller familyasında yer alan kuşburnu meyvesi, yüksek oranda C ve A vitamini kaynağıdır. Aynı zamanda fosfor, kalsiyum, potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da zengin bir kaynak olan bitki, pektin, tanen gibi antioksidan bileşenleri de yüksek oranda içerir. Genellikle yol kenarları, ormanlık, mera ve tepeliklerde yabani olarak yetişen kuşburnu bitkisinin boyu 3-4 metreye kadar ulaşabilir. Demet şeklini alan çok sayıdaki gövdenin bir araya gelmesiyle oluşan kuşburnu, çalı görünümüne sahiptir. Dalların üzerinde sarıdan siyaha kadar küçük dikenler bulunur. Kısa saplı, kenarları dişli ve oval şeklinde yapraklarla bezenen bitkinin kalp şeklinde çiçekleri vardır. Koyu ya da açık renkte pembe çiçeklerin orta kısmında yer alan kuşburnu meyveleri oval şekillidir. Etli bir kabuk tabakasından oluşan meyvelerin içinde sarımsı beyaz renkli tüylü tohumlar bulunur.
Kuşburnu Ne Zaman Toplanır?
Kuşburnunun ana vatanının Türkiye olduğu tahmin edilir. Türkiye’den diğer ülkelere yayıldığı düşünülen bitki bugün dünyanın hemen hemen her yerinde tüketilir. Yabani olarak doğal bir şekilde yetişen kuşburnu ülkemizde özellikle Doğu Anadolu, Marmara ve Karadeniz’de yoğun olarak yetişir. Gülburnu, gül elması, şillan olarak da bilinen kuşburnu, sonbaharda özellikle eylül ve ekim aylarında toplanır. Havadar ve kuru bir alanda toplanan kuşburnu meyveleri birbiri üstüne gelmeyecek şekilde kurutulur. Kurutma işleminden önce meyveler iyice yıkanmalıdır. Dikkatli bir şekilde kurulandıktan sonra temiz bir çarşaf ya da örtü üzerinde kurutulabilir. Aynı zamanda kurutma işlemi 75-80 derecelik fırında 35-40 dakika uygulanabilir.
Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılır?
Kendine has bir aromaya ve kokuya sahip olan kuşburnu çayı özellikle soğuk kış günleri için ideal bir C vitamini kaynağıdır. Kuşburnu çayı için 3 çay kaşığı kurutulmuş kuşburnu ve 1 su bardağı su yeterlidir. Bir cezveye ya da tencereye 1 su bardağı su ekleyin ve kaynayan suya 3 çay kaşığı kurutulmuş kuşburnu ekleyip 10- 15 dakika daha kaynamaya bırakın. Daha sonra kuşburnu çayını ocaktan alarak 5-10 dakika dinlenmeye bırakın. Bir süzgeç yardımıyla fincana süzün. Limon dilimleri ya da bal ile lezzetlendirerek kuşburnu çayını içebilirsiniz. Ayrıca tarın, ıhlamur, nane gibi diğer bitkilerle birlikte de kış çayı olarak tüketebilirsiniz.
Kuşburnu Çayının Faydaları Nelerdir?
Yüksek antioksidan özelliği ile dikkat çeken kuşburnunun faydaları oldukça fazladır. Kuşburnu kullanılarak hazırlanan kuşburnu çayı da genel sağlık durumunun korunmasına yardımcı olur. Peki, kuşburnu çayı neye iyi gelir?
C vitamini başta olmak üzere içeriğinde birçok vitamin ve mineral bulunduran kuşburnu çayı, düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı vücudu korur.
Antioksidan özelliği sayesinde toksin maddelerin ve fazla suyun atılmasına yardımcı olur ve hücrelerin kendini yenilemesini destekler.
İltihap söktürücü etkiye sahip olan kuşburnu çayı, eklemlerdeki iltihapların sökülmesine yardımcı olarak diz ağrısı ve eklem rahatsızlıklarının önüne geçilmesini sağlar.
Midenin asit düzeyinin düzenlenmesinde önemli rol oynayan kuşburnu çayı aç karnına içildiğinde ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarının tedavisini destekler. Aynı zamanda bağırsak hareketlerinin hızlanmasına da yardımcı olarak gaz ve şişkinliği önleyebilir.
Comments